Kjøpe skog

Hei, har i lengre tid hatt en drøm om å kjøpe en skogsteig. Nå ligger ting til rette for at jeg kan gjennomføre denne drømmen. Tenker på fom ca 100 daa. Vi har ingen gård eller skog i familien fra før av. Er det mulig/lov for menigmann å kjøpe skog? Tanken er at det skal brukes til hobbytrefelling til eget og familiens vedforbruk, evt jakt om man skulle være så heldig. Hvor finner jeg slike objekter til salgs? Etter å ha snakket med folk litt rundt omkring sitter jeg igjen med inntrykk av at mye selges via jungeltelegrafen og at det ikke blir lagt ut på feks finn.no eller andre fora. Takker for svar.

Svar:

Du stiller flere spørsmål her. Det første er hvorvidt det er lovlig for hvem som helst å kjøpe skog.  Det er lovlig for hvem som helst, men du trenger konsesjon. Konsesjon betyr «tillatelse til å kjøpe eiendommen». Det skal mye til at du vil bli nektet konsesjon og slik sett trenger du ikke se på konsesjonen som noe problem. Ved kjøp fra nære slektninger, og/ eller visse type eiendommer, er det dessuten fritak fra kravet om konsesjon. Mer om konsesjon kan du lese hos Landbruksdirektoratet.

 

Det andre spørsmålet ditt er hvordan du kan finne fram til skogeiendommer som er til salgs. Det er nødvendigvis ikke så lett. Som du selv sier, blir de fleste handler avtalt direkte mellom kjøpere og selgere som allerede kjenner hverandre. Mitt råd er å ta kontakt med eiendomsmeglere i distriktet der du har lyst til å kjøpe. Da vil meglerne notere deg som kjøper og ta kontakt når noe kommer på salg. Du kan også følge med på FINN.NO. I tillegg finnes det minst to eiendomsmeglere som har spesialisert seg på megling av landbrukseiendommer. Både Norsk Landbruksmegling og Koppang landbruksmegling dekker begge store deler av landet, men håndterer vanligvis større eiendommer enn det du spør om her.

 

Lykke til!Siste spørsmål fra kategorien "Skogøkonomi" :

Tidlig salg av skogeiendom etter overtakelse

Vurderer å selge min skogeiendom før det er gått 10 år siden jeg overtok, det er da et spørsmål om jeg er pliktig å dele noe av gevinsten med søsken/medodlere. Om det skulle dra seg til rettsak, hvilke advokatfirmaer anbefaler dere? Har funnet mye informativt på denne siden og benytter anledningen til å takke for det!

Les mer »

Verdi av skogseiendom

Skal selge en skogseiendom beliggende i Lierne og er litt usikker på hvordan man får taksert eiendommen. Finnes det takstmenn for dette?

Les mer »

Priser på tømmer

Hei :) Vi vurderer i å kjøpe en eiendom på 7,1 mål. Ca 3,4 mål er skog som vi helst vil fjerne mesteparten av. Tror det i all hovedsak dreier seg om grantrær. Jeg vet ikke diameter eller høyde, men de er store! (Som julegrana på torvet i Lillestrøm kanskje :) Det jeg lurer på er hvordan vi evt går fram for å få gjort dette på billigst mulig måte.

 

Jeg så i utgangspunktet for meg at feks en lokal bonde kunne gjøre jobben gratis mot å få tømmeret. Men så googlet jeg litt og fant ut at det er mangel på tømmer i år og at man kan få god pris. Vi trenger noen som kan felle trærne og frakte de vekk. Det er vei helt fram til der skogen starter. (Fra hovedveien og opp til huset er det ca 60 meter med grusvei. Så er det en gressplen før skogen starter). Hvordan går man fram? Hvem kan jeg kontakte? Hvordan unngå å bli lurt når man er uviten ifh til slike ting? Hva blir evt kostnader og inntekter for meg i denne prosessen? Og hvordan vil området se ut etter at de er ferdig, vil det se ut som en «slagmark»?

Les mer »


Toppmål/midtmål

Har en tabell som heter toppmålstabell (sagtømmer) og en tabell som heter midtmålstabell (massevirke), som viser hvor mye volum man får ut av et tre. Men hva menes egentlig med "toppmål" og "midtmål"??

Les mer »

Salg av sommer-eik

Hei, har et stort eiketre som jeg vil selge. Er det noen som kjøper eik? Og hvis noen kjøper det hvor mye kan jeg få og hva er reel pris?

Les mer »

Pris på skogteig

Vi har en skogteig på ca 130 mål i Etnedal/ Kalvan (Oppland) Kan vi få noen indikasjon på hva vi kan selge skogteigen for?

Les mer »