Oppstart av virksomhet

Vi er to kompiser som ønsker å starte med tømmerdrift et sted i Nord-Norge, og starte med egen skog. Vi tenker å kjøpe/lease hogstmaskin og lassbærer, men har ingen erfaring med slike maskiner. Hvordan skaffer man seg slik erfaring før man eventuelt går til innkjøp/leie av dyre maskiner? Begge har erfaring med anleggsmaskiner som gravemaskin og hjullaster.

Svar:

Å starte opp med skogsmaskiner uten noe erfaring er meget krevende. Det er en rekke ting dere må kunne i tillegg til det dere kjenner fra før fra anleggsmaskinbransjen. Dere må kunne mest mulig om:

 • Maskinenes diameter- og lengdemåling, kontrollmåling og kalibrering, i tillegg til hvordan datamaskinen og prislistene jobber.

 • Aptering av tømmer, dimensjonskrav og kvalitetsreglement. Det er fort gjort å kappe bort 50 kr pr m³ for skogeieren hvis dere ikke kan dette.

 • Hva som er et effektivt og smart driftsopplegg.

 • Lover og forskrifter som gjelder skogbruket, samt Norsk PEFC Skogstandard

 • Å lese og forstå en skogplan

 • Kostnadsbildet i en skogsentreprenørbedrift. Oppgjør foregår pr m³ hogd tømmer, og lønnsomhetsmarginene etter små. Vær dessuten klar over at det vanligvis tar minst 3 år før nye førere oppnår en produktivitet som en erfaren skogsoperatør.

 • Hvordan dere skal skaffe oppdrag og kunder.

Det beste rådet jeg kan gi er at dere først kjører fast eller i ledige stunder for en annen skogsentreprenør en periode. Da kan dere vurdere om dette er noe for dere, samtidig som dere får nødvendig opplæring.

For øvrig er dokumentert sikkerhetsopplæring nødvendig før dere går i gang. Et dagskurs på dette kan Skogkurs tilby dere.

 Siste spørsmål fra kategorien "Driftsteknikk" :

Leasing eller privat?

Hei jeg tenker på å etablere skogsdrift sa -  Vi nå har fått 200 mål med skog, men lurte på når vi kommer til det punktet til å kjøpe nye maskiner, er det anbefalt å ta leasing eller kjøpe maskinen? Hva er det beste alternativet? Jeg kommer til å jobbe selvstendig så klart, men er leasing  så lurt? Etter det jeg har hørt betaler man mer for maskinen med leasing?

Les mer »

Hvordan drive skog som hobby

Hei. Ønsker å drive litt skog på hobby basis. jeg kan veldig lite om hva og hvordan tømmeret skal være før salg, lurer på hvor jeg kan få kunnskapen om dette?

Les mer »

Teknisk utvikling i skogbruket

 

Hva har skjedd siden motorsaga ble funnet opp i Norge?

Les mer »


File motorsag


Hvordan filer profesjonelle sine sager? Bruker de skrustikke eller holder de dem i fanget og trekker fram tann for tann?

Les mer »

Hogst i bratt terreng

 

Jeg skal hogge en del lauvtrær til vedproduksjon. Jeg disponerer storer mengder lauvskog men terrenget er bratt og ganske kuppert. Jeg disponerer landbruks traktor.
 

 • Har dere noen forslag til hvordan stammene kan fraktes ut?

 • Har hørt om kabelkran og slepebane som et alternativ i bratt terreng, men er ikke sikker på hva det er.

Les mer »

Aptere virke

 

Har prossesor med dia og lengdemåling, men uten apteringsprog.

 • Hvordan lese prislister på en effektiv måte uten å finregne i hodet før hvert kapp?

 • Tommelfingerregler?

 • Hva ser man etter i tabell?

Les mer »